"Καταναλώνουμε μήπως υπερβολικές ποσότητες ανθυγιεινών τροφών μπροστά από την τηλεόραση κάθε βράδυ; Τα παγκόσμια επίπεδα παχυσαρκίας είναι ψηλότερα από ποτέ αλλά γνωρίζουμε τις πραγματικά καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η ασθένεια στην υγεία μας; Γνωρίζουμε τι μπορεί να προκαλέσει στην σημαντικότερη μας αίσθηση; Στην όραση μας; "
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος καθορίζεται από την μη φυσιολογική ή την υπερβολική συσσώρευση σωματικού λίπους η οποία και είναι πιθανών να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του ατόμου. Παχύσαρκα άτομα είναι αυτά που έχουν Δείχτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 30 kg/m^2. O ΔΜΣ μπορεί να υπολογιστεί με τον πιο κάτω απλό τύπο:
ΔΜΣ=Βάρος (κιλά)/ύψος (μέτρα)^2
1) Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Με την παχυσαρκία υπάρχει και ένας σημαντικός αυξημένος κίνδυνος για την εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη τύπου II ο οποίος μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα στο μάτι και στην όραση. Έχει αναφερθεί ότι 90% όλων των διαβητικών με ηλικία μεταξύ των 16-54 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και δυστυχώς 80% των ασθενών με διαβήτη διαρκείας 15 και άνω ετών θα επηρεαστούν από κάποια μορφή διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία και μπορεί να συνδεθεί με τύφλωση. Ωστόσο ασθενείς με διαβήτη οι οποίοι ελέγχουν και κρατούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους σε κανονικά επίπεδα έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, προβλήματα στα νεφρά ή καρδιακά προβλήματα.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο για τους τυφλούς, ένα άτομο με ΔΜΣ μεγαλύτερο του 35kg/m^2, έχει 80 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει σακχαρώδη διαβήτη από ένα άτομο με ΔΜΣ μικρότερο του 22kg/m^2.
2) Eκφύλιση της ωχράς κηλίδας Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης ωχροπάθειας και μπορεί επίσης να επιταχύνει την επιδείνωση αυτής. Η ωχροπάθεια πιθανών να επηρεάσει δυσμενώς την ικανότητα του ατόμου να διεξάγει καθημερινές δραστηριότητες όπως το οδήγημα και το διάβασμα
3) Καταρράκτης Υπέρβαρα άτομα μπορεί να έχουν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν καταρράκτη σε σύγκριση με άτομα που δεν είναι υπέρβαρα. Στις αναπτυγμένες χώρες ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται εύκολα και δεν οδηγεί βεβαίως σε τύφλωση.