ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ
Οι προσθετικοί φακοί επαφής γενικά χρησιμοποιούνται για την αισθητική βελτίωση της εμφάνισης ασθενών με κάποια οφθαλμική παραμόρφωση. Ένας μαλακός προσθετικός φακός μπορεί να φέρει ακόμα και χειροποίητο χρωματισμό για να ταιριάζει με την εμφάνιση του υγιούς ματιού ενός ατόμου, και μπορεί να παρέχει και κοσμητική και οπτική λύση για το επηρεασμένο μάτι.
Οι προσθετικοί φακοί επαφής γενικά χρησιμοποιούνται για την αισθητική βελτίωσητης εμφάνισης ασθενών με κάποια οφθαλμική παραμόρφωση. Ένας μαλακός προσθετικός φακός μπορεί να φέρει ακόμα και χειροποίητο χρωματισμό για να ταιριάζει με την εμφάνιση του υγιούς ματιού ενός ατόμου, και μπορεί να παρέχει και κοσμητική και οπτική λύση για το επηρεασμένο μάτι. Στην περίπτωση σοβαρού τραύματος του επηρεασμένου ματιού λόγω εισχώρησης κάποιου αιχμηρού αντικειμένου, ο προσθετικός φακός επαφής βοηθά και στη μείωση της εισόδου υπερβολικού φωτός στο μάτι εξαλείφοντας έτσι τη φωτοφοβία (ιδιαίτερη ευαισθησία στο φως).
Παραμορφώσεις του ματιού μπορεί να προκληθούν λόγω κάποιας εκ γενετής ανωμαλίας, κάποιου τραύματος ή οφθαλμολογικής νόσου. Παραδείγματα προβλημάτων τα οποία μπορεί να βοηθηθούν με τη χρήση προσθετικών φακών επαφής περιλαμβάνουν:
- Οφθαλμολογικό τραύμα – κυρίως διατιτραίνων τραύμα που επηρεάζει το πρόσθιο μέρος του ματιού και συγκεκριμένα την ίριδα (τον έγχρωμο ιστό που προστατεύει τα εσωτερικά τμήματα του ματιού)
- Οφθαλμικός τραυματισμός – συμπεριλαμβανομένων χημικών εγκαυμάτων που επηρεάζουν τον κερατοειδή (το διαφανή εξωτερικό ιστό του ματιού)
- Κακή διατροφή – κυρίως ανεπάρκεια Βιταμίνης Α
- Αλφισμός ή αλβινισμός – μια εκ γενετής έλλειψη χρωστικής όπου προκαλείται φωτοφοβία στα μάτια (σοβαρής μορφής φωτο-ευαισθησία)
- Ανιριδία – η απουσία ίριδος που μπορεί να προκληθεί λόγω τραύματος ή μπορεί να υπάρχει εκ γενετής. Μπορεί να σχεδιαστούν ειδικοί προσθετικοί φακοί για να αποκλείουν την διείσδυση υπερβολικού φωτός στο πίσω μέρος του ματιού έτσι ώστε να μειώνεται το θάμπωμα από λάμψη και να αυξάνεται η άνεση.
- Κολόβωμα – αυτή είναι μια παραμόρφωση της ίριδας, που προκαλείται είτε λόγω χειρουργικής επέμβασης είτε υπάρχει εκ γενετής
- Αμβλυωπία – γνωστή κοινώς ως «τεμπέλικο μάτι», όπου χρησιμοποιείται ο προσθετικός φακός για να αποκλείει τις εικόνες που βλέπει το καλύτερο μάτι έτσι ώστε να δυναμώσει το μάτι με την ασθενέστερη όραση.
- Διπλωπία – γνωστή ως διπλή όραση, όπου ο προσθετικός φακός ενεργεί ως αποκλειστής (μέσο απόφραξης) μπροστά από το ένα μάτι έτσι ώστε να εξαλείφεται η διπλή όραση σε ασθενείς με προσωρινή ή μόνιμη διπλωπία
- Στραβισμός ή αλλήθωρο μάτι όπου καλύπτεται με τη χρήση προσθετικού φακού
Οι προσθετικοί φακοί μπορούν να ταιριάξουν στην εμφάνιση ενός υγιούς ματιού με τη χρήση προ-κατασκευασμένου φακού ή παραγγέλλοντας έναν εξατομικευμένο δηλαδή ειδικά χρωματισμένο φακό επαφής αφού σταλεί μια κοντινή φωτογραφία του υγιούς ματιού στον κατασκευαστή των φακών επαφής. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά εκπληκτικό και οι προσθετικοί φακοί μπορούν βεβαίως να κατασκευαστούν επίσης σύμφωνα με την ατομική συνταγή διόρθωσης του κάθε ασθενή. Μπορούν να παρέχονται και χωρίς καμία διορθωτική ισχύ αν δεν χρειάζεται και σε αυτή την περίπτωση απλά παρέχουν μια πιο φυσιολογική εμφάνιση σε ένα τυφλό ή παραμορφωμένο μάτι.
Εφαρμογή προσθετικών φακών επαφής
Για την εφαρμογή προσθετικών φακών, θα χρειαστεί αρχικά να γίνει μια πλήρης, ενδελεχής οφθαλμολογική εξέταση κατά την οποία ο οφθαλμίατρος σας θα αποκλείσει παθήσεις που πιθανόν να επηρεάζουν την επιτυχή χρήση προσθετικών φακών επαφής. Οι προσθετικοί φακοί εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι συμβατικοί φακοί αλλά πιθανόν να χρειαστούν ορισμένες επιπρόσθετες μετρήσεις. Ο οπτομέτρης σας θα πάρει κοντινές έγχρωμες φωτογραφίες των ματιών σας. Αυτές θα σταλούν στον κατασκευαστή των προσθετικών φακών επαφής έτσι ώστε να βοηθήσει το εργαστήριο να δημιουργήσει έναν προσθετικό φακό που να ταιριάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με το χρώμα και την εμφάνιση του φυσιολογικού ματιού σας.
Οι περισσότεροι προσθετικοί φακοί επαφής μπορούν να φορεθούν με τον ίδιο τρόπο όπως οι συμβατικοί φακοί. Οι περισσότεροι προσθετικοί φακοί μπορούν να καθαριστούν και να απολυμανθούν χρησιμοποιώντας τα ίδια υγρά καθαρισμού φακών επαφής που συνιστώνται για τους συμβατικούς φακούς.
Εκείνο που είναι βέβαιο με την εφαρμογή των προσθετικών φακών είναι ότι είτε έχουν διόρθωση είτε όχι, είτε προσφέρουν μερικό είτε πλήρη αποκλεισμό του φωτός, οι προσθετικοί φακοί παρέχουν άμεση ψυχολογική ανακούφιση σε ασθενείς με παραμόρφωση του ματιού. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να υποτιμήσουμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις ενός παραμορφωμένου ματιού… Ως αποτέλεσμα, η επιτυχής εφαρμογή ενός προσθετικού φακού επαφής οδηγεί σε βελτίωση της ποιότητας ζωής όπως και ανάκτηση της αυτοπεποίθησης του ασθενή και για τους λόγους αυτούς βέβαια τεράστια ικανοποίηση για τον εφαρμοστή του.