ΗΜΙΣΚΛΗΡΟΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ
Λόγω της σταθερής τους υφής δεν περιέχουν υγρά στοιχεία και αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν καταστρέφονται όταν είναι εκτός ματιού ή θήκης αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αντέχουν σε εναποθέσεις και έχουν λιγότερες πιθανότητες από τους μαλακούς φακούς επαφής να υποθάλπουν βακτήρια.
Οι ημίσκληροι (αεροδιαπερατοί) φακοί επαφής είναι ευρέως γνωστοί ως RGPs (Rigid Gas Permeables) και πιθανόν να χρησιμοποιούνται από ένα ποσοστό περίπου 6-8% των χρηστών φακών επαφής. Οι RGPs είναι οι απόγονοι του παλαιότερου τύπου φακών των λεγόμενων σκληρών φακών επαφής οι οποίοι ήταν ο αρχικός τύπος αυτής της φιλοσοφίας εξατομικευμένων φακών επαφής. Οι σκληροί φακοί επαφής ήταν κατασκευασμένοι από υλικά (κυρίως PMMA) μη διαπερατά στο οξυγόνο (που δεν επιτρέπουν στο οξυγόνο να περάσει προς τον κερατοειδή, δηλαδή τον πιο εξωτερικό διαφανή χιτώνα του ματιού σας επάνω στον οποίο επικάθονται οι φακοί επαφής σας). Οι ημίσκληροι φακοί επαφής ωστόσο, είναι φτιαγμένοι από ανθεκτικά, σταθερά υλικά τα οποία επιτρέπουν την μεταφορά του οξυγόνου στον κερατοειδή. Λόγω της σταθερής τους υφής δεν περιέχουν υγρά στοιχεία και αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν καταστρέφονται όταν είναι εκτός ματιού ή θήκης αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αντέχουν σε εναποθέσεις και έχουν λιγότερες πιθανότητες από τους μαλακούς φακούς επαφής να υποθάλπουν βακτήρια. Για το λόγο αυτό η πιθανότητα λοίμωξης είναι πολύ μικρότερη στους χρήστες των ημίσκληρων φακών επαφής σε σύγκριση με τους χρήστες μαλακών φακών.
Ο χρόνος προσαρμογής που απαιτείται στους ημίσκληρους φακούς είναι λίγο μεγαλύτερος από εκείνον που απαιτείται στους μαλακούς φακούς λόγω του ότι οι ημίσκληροι κινούνται λίγο περισσότερο κάθε φορά που ανοιγοκλείνετε τα μάτια σε σύγκριση με τους μαλακούς. Είναι λόγω του μικρού τους μεγέθους και όχι της άκαμπτης υφής τους που προκαλείται μια έντονη αίσθηση αμέσως μετά την πρώτη εφαρμογή στο μάτι. Η μέση διάμετρός τους είναι περίπου 9,8 χιλιοστά που είναι μικρότερη από τη διάμετρο του κερατοειδούς. Αυτό σημαίνει ότι οι ημίσκληροι φακοί επαφής στην πραγματικότητα επιπλέουν κάπως πάνω στην δακρυϊκή στοιβάδα και κάθε φορά που ανοιγοκλείνετε τα μάτια, τα βλέφαρά σας «κτυπάνε» στην άκρη του φακού και έτσι αντιλαμβάνεστε την ύπαρξη του φακού στο μάτι. Σταδιακά τα βλέφαρα προσαρμόζονται έτσι ώστε να μην αισθάνεστε τον φακό με κάθε βλεφαρισμό.
Οι ημίσκληροι φακοί επαφής τοποθετούνται στο μάτι το πρωί, φοριούνται όλη μέρα και αφαιρούνται το βράδυ. Το καθάρισμα και η απολύμανσή τους είναι εύκολη διαδικασία και αν την ακολουθείτε με προσοχή οι φακοί θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τους μαλακούς. Η μέση διάρκεια ζωής ενός ζευγαριού αεροδιαπερατών φακών είναι τουλάχιστον ένας χρόνος. Οι ημίσκληροι φακοί επαφής δεν είναι καλά ανεκτοί σε περιβάλλον όπου υπάρχει σκόνη, καθότι τα σωματίδια σκόνης μπορεί να παγιδευτούν κάτω από τον φακό και να προκαλέσουν ερεθιστικό πόνο στον χρήστη. Δυστυχώς δεν είναι ούτε ιδανικοί για χρήστες οι οποίοι ασχολούνται έντονα με τον αθλητισμό καθότι μπορεί να μετατοπιστούν εύκολα σε περίπτωση απότομων κινήσεων των ματιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και θολή όραση.
Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με την εξαιρετική οπτική οξύτητα που είναι δυνατόν να παρέχουν οι ημίσκληροι φακοί επαφής στον χρήστη. Στην καθημερινή οπτομετρική πρακτική παρέχουν εξαιρετική όραση σε άτομα με ψηλούς βαθμούς μυωπίας και ιδιαίτερα αστιγματισμού. Στην νοσοκομειακή καθημερινή πράξη πολύ συχνά οι οφθαλμίατροι ζητούν δοκιμαστικές εφαρμογές ημίσκληρων φακών επαφής απλά για να αποκαλυφθεί η ακριβής δυνατότητα όρασης ενός ματιού πριν από κάποιες συγκεκριμένες οφθαλμιατρικές χειρουργικές επεμβάσεις.
Δεν είναι όλοι οι οπτομέτρες επαρκώς εξοικειωμένοι ή έμπειροι να εφαρμόζουν ημίσκληρους φακούς επαφής στην καθημερινή πρακτική τους. Η εφαρμογή αυτών των φακών και ειδικά η εξειδικευμένη εφαρμογή των ημίσκληρων φακών είναι μετά βεβαιότητας πιο περίπλοκη και πιο χρονοβόρα σε σύγκριση με την εφαρμογή μαλακών φακών επαφής. Γίνεται με τη χρήση δοκιμαστικών φακών και οι τελικοί φακοί που θα παραγγελθούν εξατομικεύονται για το συγκεκριμένο μάτι. Πρώτα πρώτα λαμβάνονται οι μετρήσεις του σχήματος του κερατοειδούς και η συνταγή για τον φακό βασίζεται στην καμπυλότητα, τη διάμετρο και τη διορθωτική ισχύ που απαιτείται για το κάθε μάτι. Οι ημίσκληροι φακοί επαφής διατίθενται σε διάφορες ελαφριές αποχρώσεις έτσι ώστε να μπορείτε να τους χειρίζεστε πιο εύκολα. Επίσης παραγγέλνονται στα συγκεκριμένα υλικά τα οποία είναι κατάλληλα για τις δικές σας μεμονωμένες ανάγκες. Κυκλοφορούν σε πιο λεπτό σχεδιασμό και με πιο απαλές άκριες σε σύγκριση με εκείνους που κυκλοφορούσαν στο παρελθόν. Παρέχουν καλή μακροχρόνια άνεση και ευκρινέστατη όραση.